Material och skötselråd

Milooks huvudbudskap är att shoppa smart och att bära hållbara plagg. Ett Milook-plagg bör vårdas med omsorg, tvättas med miljövänligt tvättmedel – och användas till många många tillfällen.

Materialval och miljötänk

Många av Milooks kläder är tillverkade i polyamid och elastan. Läs om respektive material längre ned.

Många är rädda för att använda syntetmaterial och självklart finns det en förhoppning att hitta metoder där man slipper använda olja som huvudingrediens. Det forskas i hur man kan utveckla återanvänd polyamid och Milook vill gärna vara med i den utvecklingen.

Hela miljödiskussionen är väldigt komplex. Det är inte självklart att naturfibrer är bättre för miljön då exempelvis bomull använder extremt mycket vatten för att kunna odlas. Bambu och lin odlas på åkermarker som istället skulle kunna användas för matodlingar.

Vad vi kan konstatera är att det är vår enorma konsumtion av textilier och i första hand kläder som är det största miljöhotet. Begreppet miljövänliga kläder borde egentligen inte finnas. I västvärlden konsumerar vi kläder för en befolkning som är tio gånger fler än vad vi egentligen behöver. Det bästa vi alla kan göra för att inte tära på vår miljö är att minimera våra klädinköp och att köpa kläder vi kan använda länge och ofta.

Orsaken till materialvalet polyamid och elastan i Milooks kläder är att materialet har unika egenskaper som inga andra material kan uppnå, nämligen stretchig och bekväm passform. Material som har en glatt yta som gör dessutom att andra plagg faller snyggt utanpå och fastnar inte i underplagget. Det är även ett lättskött material som håller länge och kan tvättas ofta utan att det krymper eller tappar färg eller passform.

Vi rekommenderar att använda ett flytande tvättmedel och inte tvätta varmare än 40° C. Detta för att elastanfibrerna inte ska brytas och därför tappa sin funktion.

Washologi har flytande tvättmedel som alla är miljövänliga och tvättar effektivt bort svettlukt även i lägre temperaturer. Prova Washologis “Sporttvätt” som är speciellt utvecklad för att tvätta rent, även från lukt, redan vid 30° C.

Se även Washologis tvättskola!

Elastan är en polyuretan-fiber som är mycket elastisk och används till töjbara textilier.

Elastan tål både kemikalier och svett. Det används bland annat i tyg för exempelvis underkläder, badkläder och strumpor. Man ser elastan mest i sportkläder, underkläder och strumpor, men även i många modeplagg för att skapa en behaglig passform.

Elastan är alltid blandad med andra fibertyper (till exempel: 80% polyamid, 20% elastan).

Polyamid är en syntetfiber som i första hand är gjord av olja. Nylon är en form av polyamidfiber.

Den mest säregna egenskapen med polyamid är att det är den starkaste fibern av alla. Den är också extremt töjbar. De allra flesta underkläder och träningskläder innehåller polyamid med en blandning av elastan av just den töjbara orsaken.

Polyamiden är lättskött och transporterar fukt. Till skillnad från polyester, är polyamid både mjukare i känslan och starkare som fiber.

  • Få 20 % på ditt första köp – registrera dig för vårt nyhetsbrev